Triger kayışı değişimi
  • 5726
  • 0

Triger kayışı değişimi

Triger kayışı bir zamanlama kayışıdır. Ne demek zamanlama kayışı? İçten yanmalı bir motorun zamanlamasını kontrol eden dişleri olan kauçuktan lastik bir kemerdir. Triger kayışı yapımında kauçuk madde, cam elyaf maddesi ilavesiyle sağlamlığı arttırılmıştır. Yaklaşık 1.5 ton yük taşıma kapasitesine sahiptir.Krank mili (pistonları kontrol eden) ve eksantrik milli (valfleri kontrol eden) senkronize bir şekilde dönmesini sağlayarak hayati bir işlevi yerine getirir. Kayış hayati önem taşımaktadır. Çünkü pistonlar ve valfler triger kayışı sayesinde senkronize olur ve çarpışmaz. Bu önem arz eder çünkü motordaki valfler çok kırılgandır ve kolayca bükülür. Pistonların çarpışmasının tamiratı da maliyetlidir. Triger kayışının zincir olanları da vardır. Zincirleri daha dayanıklıdır fakat çok gürültü çıkarmasının yanı sıra daha az verim sağlamaktır. Bazı araba ve kamyonlarda kullanılır. Triger kayışı özellikle 2. El araç alımlarda çok dikkat edilmesi gereken bir parçadır.

triger kayışı

Triger kayışı arızalanırsa ne yapılmalıdır?

Kayışın malzemesi kauçuk olması sebebiyle, eninde sonunda bozulur veya kırılır. Böyle zamanlarda araç durur ve çekilmek zorunda kalır. Eğer aracınızda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız ve kayışın koptuğundan emin değilseniz, aracı kenarı çekip kontrol edin. Bu tür durumlarda kaputu açıp bakıldığında kayışın uç kısımları veya kopan lastik parçaları görünür. Bunu dışında kayışın koptuğunu anlayabilmek için motordan farklı sesler gelmesi, egzozdan siyah dumanlar çıkması gibi durumlar kayışda problem olduğunun göstergesidir. Eğer motora yeniden zamanlama yapılmaz ve kayış değiştirilmez ise çalışmaya başlamayacaktır. Zorlama durumunda motorda geri dönülmez hasarlara yol açacaktır. Bazı motorlarda kayış arıza verdiğinde motora zarar vermemek için, valfler pistonlar tarafından vurulmaması için açık tutulmalıdır. Triger kayışı arızasında sadece kayış değiştirmekten ziyade kayış kitinin tamamı değiştirilmesi önerilir. Sebebi ise kayış zedelenip hasar çıkarmasıyla tüm kitin performansının da artık yorgun olması ve yeni kayış takıldığında da yüksek verimlilik sağlamayacağından tüm kiti değiştirmek daha sağlıklı olacaktır. Bu durumdan dolayı önerilmektedir.

Triger kayışı ne sıklıkla değiştirilmelidir?

Triger kayışı ve bütün sistemin tavsiye edilen değişim süresi aracınızın bakım programında bilgilendirme olarak bulabilirsiniz. Ancak tabiî ki önerilen aralıktan sonra ya da önce bozulma durumlarıyla sıkça karşılaşmak mümkün. Hatalı kayış donanımı, yanlış gerginlik ya da triger kayışına motor yağı bulaşması gibi sebepler erken bozulmalara neden olduğu görülmüştür. Triger kayışı değiştirmek için önemli iki soru merak edilir. Kaç km de bir değiştirilmeli ya da kaç yılda bir değiştirilmeli? Ve iki cevapla sonuçlanmaktadır. Eğer aracınız fabrika çıkışı ise yaklaşık olarak 90.000 km de ondan sonrakiler 60.000 km de bir değiştirmek uygun olabilir. Fakat triger kayışı koptuğunda çok daha fazla masraf çıkaracağı için 40.000 km de değiştirmek ya da daha kontrollü hareket etmek yerinde bir davranış olacaktır. Aynı şekilde araç eğer km sini doldurmamış ise, 4 yılda bir değiştirilmesi önerilir. Seti satın almak çok pahalı bir yedek parça değildir. Ancak değişiminin maliyetli olma sebebi işçiliğinin yani söküp takılmasının zor ve uzun süreli bir işlem olmasından dolayı maliyetli bir işlemdir.
Özet olarak, Kayış aracınız için hayati önem taşıyan bir parçadır. Bozulması halinde diğer parçaları ve özellikle motoru etkilemesinden dolayı düzenli bakımı çok önemlidir.Bakım sürelerini önemle takip etmenizi tavsiye ederiz.

Güngör oto servisinde, araç bakımı kaliteli ve orjinal yedek parça ve titiz işçilikle gerçekleştirilir. Muayene ve fiyat için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

link

YORUM BIRAKIN

Sorunuz - yorumunuz en kısa sürede cevaplanacaktır

ONLINE APPOINTMENT

Book your appointment now and get $5 discount.

MAKE APPOINTMENT
LATEST POSTS
MOST VIEWED
TEXT WIDGET

Here is a text widget settings ipsum lore tora dolor sit amet velum. Maecenas est velum, gravida vehicula dolor

© Copyright 2018 Güngör Oto